12-08-2022

Kennisoverdracht op de Nautus-vrijdag

Telkens als ik vrienden of familieleden vertel over de Nautus-vrijdag kijk ik tegen glazige gezichten aan. En als ik het heb over de vaste onderdelen van onze vrijdag, zoals ‘dagstart’, ‘intervisie’, en ‘kennissessie’, geven deze niet direct duidelijkheid. Hoog tijd om eens een van deze onderdelen toe te lichten: de Nautus-kennissessie.

Klokslag tien uur de Nautus-kennissessie
Elke vrijdag werken wij met alle Nauturianen op kantoor in Amersfoort. We werken dan niet aan onze opdrachten, maar maken tijd voor elkaar, ons vak en voor onszelf. Klokslag tien uur ‘s morgens is het tijd voor de
Nautus-kennissessie; een soort hoor- en werkcollege ineen. In anderhalf uur tijd neemt een spreker ons mee in een vaak actueel vraagstuk of thema. De sprekers zijn zowel professionals van Nautus zelf als externe professionals. Zo blijven we structureel leren en onze kennis ontwikkelen. 

Aan wat voor onderwerpen je dan moet denken? Een greep uit de sessies van dit jaar:  

  • Collega’s Eva en Wouter vertelden over de aanpak van laaggeletterdheid van Nederlandse gemeenten; 
  • Onze stagiair Myrthe nam ons mee in haar scriptie-thesis over burgerparticipatie;  
  • Djack Littel, de zwaarst opgeleide militair van Nederland, gaf ons tips om beter te kunnen slapen;
  • Gemeentefinanciën saai? Zeker niet! Collega Bas vertelde ons alle ins en outs; 
  • We spraken met Mark Tuitert, olympisch kampioen schaatsen, over grote dromen, groei, gouden medailles en zijn boek ‘Drive’. 

Al meer dan 20 onderwerpen aan bod
Ondertussen zijn we in week 31 van dit jaar. Dit betekent dat er al ruim twintig andere onderwerpen de revue zijn gepasseerd! De lijst telt thema’s als vitaliteit op de werkvloer, het werken in de uitvoering, lokale inclusie agenda’s van gemeenten en het leren om te implementeren. Je leest het al: afwisselende en inspirerende topics. Van praktische kennis die direct toepasbaar is in de praktijk en/of voldoende stof tot nadenken. En we luisteren niet alleen, vaak gaan we ook aan de slag.  

 “Als iedereen samen vooruitgaat, dan komt succes vanzelf.” — Henry Ford 

 Met de Nautus-kennissessie blijven we elkaar prikkelen, motiveren en inspireren. Dat maakt het tot een van mijn favoriete onderdelen van de Nautus-vrijdag.