05-10-2023

Kinderboekenweek ‘Bij mij thuis’

Goede vriend en huisgenoot van onze Corporate Recruiter Querijn Hensen is kinderboekenschrijver Edward van de Vendel. En deze week is het Kinderboekenweek met als thema ‘Bij mij thuis’. Voor Querijn een topaanleiding om aan zijn eigen keukentafel bij hem thuis met zijn huisgenoot te praten over hoe belangrijk lezen voor hen beiden is.

Lezen opent deuren
Lezen opent deuren en dat is gelijk ook de open deur! Want je komt vingers tekort als je de voordelen van lezen opnoemt: lezen op (jongere) leeftijd stimuleert je fantasie, taalvaardigheid, kennis en empathie. Lezen is goed voor je gezondheid, je welzijn en je ontwikkeling. Lezen opent je wereld. 
Nauturianen zijn adviseurs van gemeenten en werken met hen samen aan maatschappelijke vraagstukken. Dat gaat van armoedebeleid, bestaanszekerheid en jeugdzorg tot aan arbeidsparticipatie, beschermd wonen en wijkteams etc. En soms zit er een mooie opdracht in ‘de leeshoek’ tussen. Dan werken we in opdracht van de gemeente samen met bijvoorbeeld de bibliotheek en diverse schoolbesturen. Met als doel een betere toegang tot (kinder)boeken en daarmee kennis van schoolkinderen te verbreden. 
En als ik voor mijzelf spreek, dan helpt lezen mij ook om mijzelf beter te leren kennen, om anderen te begrijpen en om mijn fantasie de ruimte te laten krijgen. Je snapt; ik vind het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd plezier krijgen in lezen en dat ze toegang hebben tot goede boeken.  

Wie is Edward van de Vendel?
Nu dan verder over mijn huisgenoot. Edward van de Vendel is een van de bekendste en veelzijdigste kinderboekenschrijvers van Nederland. Hij schrijft romans, gedichten, prentenboeken, informatieve boeken en nog veel meer. Dit jaar is zijn 100e boek, Gelukkig en blij, verschenen en het ziet ernaar uit dat dit niet zijn laatste zal zijn. Edward won al vele prijzen zoals 15 keer de Zilveren Griffel, twee keer de Woutertje Pieterse Prijs en vier keer de Gouden Zoen. Hij schrijft voor alle leeftijden, van kinderen 0-4 jaar tot (jong)volwassenen. Thema’s die in zijn boeken zijn terug te vinden zijn maatschappelijke vraagstukken, liefde, identiteit en diversiteit, vriendschap en fantasie. 

Edward heb ik leren kennen toen hij bezig was met het schrijven van zijn boek Gloei. Gloei is een boek voor jongvolwassen waar 21 interviews staan over jongeren die zich identificeren als queer/LHBTI+. Bij elk interview is er een portret gemaakt door Floor de Goede. Ik werkte mee aan dit boek om over mijn ervaring in de topsport en over mijn droom voor deelname aan de Paralympische Spelen te vertellen. 
Edward en ik zijn in de loop van de jaren goede vrienden geworden en wonen sinds zes maanden op hetzelfde adres. Als huisgenoot krijg ik van heel dichtbij te horen wat hij nu weer voor een boek of een gedicht heeft bedacht, en hij krijgt natuurlijk al mijn Nautus-avonturen te horen… 😉  

En nu vraag je je wellicht af, wat is mijn favoriete boek?
Een boek dat dicht aan mijn hart ligt is De dagen van de bluegrassliefde (Edward van de Vendel). Het boek heeft de volgende flaptekst: ‘Tycho Zeling is achttien en heeft net eindexamen gedaan. Nu vertrekt hij naar Knoxville, Tennessee, USA. Daar zal hij mee gaan helpen in een vrolijk internationaal kinderkamp. Op Schiphol komt hij Oliver Kjelsberg tegen: hij is Noor en voetballer, ook achttien, en op weg naar hetzelfde kamp. De vriendschap is er meteen, maar in Amerika staat hun nog een heel hete zomer te wachten. Die bluegrasszomer wordt voor zowel Tycho als Oliver levens-omkerend.’ Het boek gaat voor mij over een vorm van romantiek en je blik houden op ‘hele brede hemel’, twee aspecten die centraal staan in mijn leven.  

De winnaar van de Gouden Griffel is? 
Als laatste en klap op de vuurpijl; deze Kinderboekenweek won Edward de Gouden Griffel voor zijn boek ‘Misjka’! Het boek gaat over de tienjarige Roya, die aan haar huisdier, een klein, wit konijntje, begint te vertellen over de vlucht van haar gezin uit Afghanistan. Maar ze beseft dat ze daar zelf lang niet alles meer van weet. En dan, op een dag, is Misjka opeens verdwenen… 

Mocht je meer willen weten over de boeken van Edward? Kijk dan op zijn website:www.edwardvandevendel.nl.

Meer weten?

Ben jij ook fervent lezer en wil je meer weten over Querijn’s passie voor lezen? Stuur hem gerust een e-mail.

Mail Querijn