09-10-2019

Klaar voor het echte werk!

Na een half jaar fanatiek stagelopen en afstuderen bij Nautus, waagde Sander de sprong. Junior adviseur zijn is net even wat anders, toch? Nu een aantal maanden later maakt Sander de balans op. Is werken bij Nautus echt anders dan stage lopen bij Nautus?

Afstuderen: impact van sociale wijkteams op kwaliteit jeugdbeleid
Ik ben Sander Roelofsen, 24 jaar en ben sinds juli junior adviseur bij Nautus. Hiervoor heb ik mijn master ‘Social Policy and Public Health’ afgerond met een afstudeerstage bij Nautus. Mijn onderzoek richtte zich op de impact die sociale wijkteams kunnen hebben op de kwaliteit van het jeugdbeleid van gemeenten. Een onderwerp waar de laatste maanden veel om te doen is geweest. De flinke tekorten binnen de jeugdzorg hebben ertoe geleid dat veel gemeenten de noodklok luidden. Ik heb geprobeerd om te gaan welke rol het sociale wijkteam hierin speelt en hoe gemeenten wijkteams kunnen inzetten om de effectiviteit van jeugdbeleid te verhogen. Hieruit bleek al snel dat een ‘one size fits all’ verre van toepasselijk is. Elke gemeente heeft andere kenmerken en de organisatie van een wijkteam dient dus afgestemd te worden op deze kenmerken. Zo is bijvoorbeeld de omvang van een gemeente belangrijke factor in het maken van strategische keuzes.

Adviseren: implementatie BW/MO en woonplaatsbeginsel
Als junior adviseur ben ik inmiddels al een paar maanden bezig met verschillende projecten bij Meerinzicht, de uitvoeringsorganisatie van de gemeente Ermelo, Harderwijk en Zeewolde. Zo ondersteun ik de gemeenten bij het implementeren van Beschermd Wonen en Maatschappelijke opvang binnen de uitvoeringsorganisatie. Daarnaast houd ik me bezig met de veranderingen omtrent het woonplaatsbeginsel.

Vliegende start!
Er is dus een hoop veranderd sinds juli, maar er zijn ook dingen hetzelfde gebleven. Zo geniet ik nog steeds enorm van de Nautus-vrijdag, waar ik kennis uit de praktijk opdoe en waar ik word uitgedaagd om kritisch na te denken. Ook geniet ik van de momenten waarop we als team reflecteren op de week en onze ervaringen kunnen delen. Ik vind het mooi om te zien dat ik tijdens mijn stage mocht proeven van wat Nautus is. Dit heeft mij geholpen om nu een vliegende start te kunnen maken als adviseur. Klaar voor het echte werk!

Interesse in de scriptie van Sander?

Stuur hem snel een mail. Hij vertelt je er graag over!

Mail Sander