22-11-2021

Luister jij naar je eigen lichaam?

Werkstress. De cijfers en quotes vlogen mij vorige week, de week van de werkstress, nog eens extra om de oren: ‘stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1’ https://www.arboportaal.nl/externe-bronnen/publicaties/factsheet—werkstress-burn-out-en-verzuim-in-cijfers en ‘1 op de zes medewerkers ervaart burn-out klachten’  http://www.monitorarbeid.tno.nl/nl-nl/publicaties/factsheet-week-van-de-werkstress-2021/

In steeds meer organisaties is aandacht voor de mentale gezondheid van medewerkers. De coronacrisis zorgt er alleen voor dat het zicht hierop minder wordt. We raken meer geïsoleerd: we werken thuis, geven thuisonderwijs, studeren thuis. Dit heeft invloed op onze mentale gezondheid.

(On)gezonde stress?
Stress is onderdeel van ons dagelijks leven. Je kunt het bijvoorbeeld ervaren als je een belangrijke presentatie moet geven of je een strakke deadline hebt voor een opdracht.
Een bepaalde mate van stress hebben we nodig om goed te kunnen functioneren. Om net dat beetje extra te kunnen geven.

Stress blijft gezond als je lichaam na een stressreactie voldoende de tijd heeft om in ruststand terug te keren. Het draait hier om balans. Een goede balans tussen stress en ontspanning. Als deze balans er niet is, vindt er onvoldoende herstel plaats. En op het moment dat dit vaker achter elkaar plaatsvindt ontstaat er overbelasting. Dit kan leiden tot chronische stress.

 

Hierbij stel ik mijzelf regelmatig de vraag: wat vertelt mijn lichaam mij? Je lichaam is namelijk een goede graadmeter van stress."

Hoe kun je signalen van stress herkennen?
Ik heb mijzelf aangeleerd om drie stappen te doorlopen. Allereerst gaat het om een stuk herkenning en bewustwording. Hierbij stel ik mijzelf regelmatig de vraag: wat vertelt mijn lichaam mij? Je lichaam is namelijk een goede graadmeter van stress. De tweede stap is voelen: wat wil dit signaal mij zeggen? Om vervolgens te kijken naar gedrag: hoe ga ik hiermee om? Mij helpt het om die vraag niet te groot te maken, maar klein te beginnen: in welke omgeving kan ik nu het beste ontspannen?

De Mentale Schijf van Vijf
We hebben allemaal momenten dat we stress ervaren. Het vermogen om daar goed mee om te gaan is van wezenlijk belang. De week van de werkstress staat dan ook in het teken van mentale veerkracht: het vermogen om na tegenslag weer op te staan, weer terug te veren naar je gewone staat. En gelukkig is veerkracht is geen statisch begrip. Er zijn verschillende mogelijkheden om je mentale veerkracht te vergroten. Zo geeft de Mentale Schijf van Vijf, geïntroduceerd in het boek Mentale Vooruitgang, inzicht in vijf aandachtsgebieden die hierin van belang zijn. Het gaat hierbij om: emoties, betrokkenheid, prestaties, relaties en betekenisvol bezig zijn. Wil je weten wat je eraan kunt doen om dit te versterken? Ga dan naar  https://www.wvdws.nl/mentaal-sterk/krachtbronnen.

Meer weten?

Neem dan contact op met onze Nauturiaan Linda.

Mail Linda