20-04-2020

Maatschappelijk opvang tijdens een maatschappelijke crisis

Dak- en thuislozen zijn mobiel, hebben meestal een lagere weerstand en komen vaak in groepen samen, bijvoorbeeld bij de nachtopvang. Zij lopen daarom een groter risico om besmet te raken met het coronavirus. Wat kunnen gemeenten voor deze mensen doen in deze periode van “social distancing” en aangescherpte hygiënemaatregelen?

Wat is de situatie bij de maatschappelijke opvang?
Bij de nachtopvang slapen dak- en thuislozen normaalgesproken veelal met meerdere mensen in dezelfde ruimte. Het is moeilijk om in deze slaapzalen anderhalve meter afstand te houden. Daarnaast zien we dat er meer mensen een beroep doen op de nacht opvang. Er zijn dak- en thuislozen die voorheen tijdelijk bij anderen logeerden. Deze logeeradressen vallen in sommige gevallen weg, waardoor ook deze mensen aanspraak gaan doen op de maatschappelijke opvang.

Naast de nachtopvang spelen er ook vraagstukken overdag. Normaalgesproken gaan veel dak- en thuislozen overdag naar dagbesteding of zij gaan de straat op. Maar veel van de dagbesteding is inmiddels stopgezet en mensen moeten zoveel mogelijk binnen blijven. De vraag is hoe dit samen gaat.

Wat doet het Rijk?
Het ministerie van VWS heeft de ‘Richtlijn opvang van dak- en thuisloze mensen’ vastgesteld. Deze richtlijn stelde het ministerie op in samenwerking met Valente, VNG en COMO. De richtlijn beschrijft hoe de opvang van dak- en thuisloze mensen georganiseerd moet worden tijdens de coronacrisis. Het document is bedoeld voor gemeenten en opvangorganisaties en geeft richting voor het zo goed mogelijk opvangen van dak- en thuislozen. Het risico op besmetting moet zo klein mogelijk zijn. Daarom moeten opvanglocaties extra hygiënemaatregelen treffen, zoals vaker schoonmaken en het aanbieden van extra zeep, desinfecterende gel en papieren handdoekjes. Ook zijn er restricties op fysiek contact.

Wat doen gemeenten met de opvang?
Veel gemeenten hebben de afgelopen weken extra opvanglocaties geopend. Deze opvang komt bovenop het bestaande aanbod. Hierdoor worden groepen niet te groot en kunnen mensen in de opvanglocaties beter anderhalve meter afstand van elkaar houden. Ook kunnen dak- en thuislozen in veel gemeenten overdag bij de opvang terecht, waardoor zij niet de straat op hoeven.

De extra opvanglocaties worden veelal geregeld in sportzalen die door de coronacrisis leegstaan, maar er zijn ook gemeenten die 24-uursopvang aanbieden in hotels die door de coronacrisis minder gasten ontvangen.

Wat doen gemeenten met dak- en thuislozen die al besmet zijn met het virus?
Utrecht was de eerste gemeente met een speciale quarantaine-opvang voor dak- en thuislozen met klachten. Dit is een opvanglocatie voor mensen met milde klachten die conform de richtlijnen moeten uitzieken, maar geen plek hebben om zich terug te trekken. Ook in andere gemeenten zijn inmiddels opvanglocaties georganiseerd waar mensen met (vermoeden van) corona in quarantaine kunnen verblijven.

Wat adviseert Nautus aan gemeenten?
Veel opvangorganisaties zijn zelf aan de slag met maatregelen en alternatieve dag- en nachtopvang. Houd nauw contact met de organisaties in jouw regio en faciliteer hen waar nodig. Denk bijvoorbeeld met hen mee over oplossingen, zoals het maken van afspraken met hotels en sportlocaties om de opvang uit te breiden.

Zit je met een specifiek vraagstuk? Neem dan gerust even contact op met Eva Morre of Anne van Esch. Nautus versterkt diverse gemeenten bij vraagstukken op het gebied van maatschappelijke opvang, ook in deze periode. We denken dus graag even met je mee.

Meer tips om door de coronacrisis te komen

5 tips die gemeenten door de Corona-storm loodsen

De effecten van het Corona-virus (en de maatregelen om het...

5 tips om het eenzaamheidsvirus aan te pakken

Koning Willem-Alexander omschreef het treffend: “het coronavirus kunnen wij niet...

Coronacrisis raakt werkgelegenheid kwetsbare groepen

Het coronavirus zorgt niet alleen voor een gezondheidscrisis, maar raakt...

Hoe gemeenten zzp’ers helpen met TOZO

De crisis die veroorzaakt wordt door het coronavirus raast door...

Schuldhulpverlening op afstand: hoe werkt dat?

 Vanwege de corona-maatregelen komen schuldhulptrajecten in gevaar omdat fysiek contact...

Voedselbanken onder druk tijdens coronacrisis

De komende periode beantwoordt Nautus vragen van gemeenten over de...

Even geen Corona-bericht

Zijn er nog berichten die niet over Corona gaan? Gisteren...

Maak een creatieve match bij corona-uitdagingen!

De coronacrisis stelt gemeenten voor nieuwe uitdagingen. Maar met een...
Lees meer