06-06-2021

Mei was plastic-vrij!

De afgelopen maand stond bij Nautus in het teken van een dieet. En niet zomaar een dieet: een plastic dieet. De maand mei was namelijk plastic-vrij! Wat hebben we gedaan, wat hebben we ervan geleerd en hoe houden we het jojo-effect buiten de deur?

Plastic probleem
Dat de overconsumptie van plastic een probleem vormt voor natuur en milieu, is geen nieuws. In Nederland gooien we per persoon 24 kilo plastic verpakkingen weg per jaar. Wetenschappers schatten in dat er jaarlijks 8 miljard kilo plastic in zee beland: de welbekende plastic soep. De cijfers laten duidelijk zien: de plastic consumptie kan wel een beetje minder.

Als organisatie hechten we waarde aan een duurzame bedrijfsvoering, met respect en aandacht voor mens, milieu en maatschappij. Daarom zetten we onze veranderkracht in om ons eigen plasticverbruik te verminderen: een maand op plastic-dieet.

Hoe doen we dat?
De hele maand mei stond bij Nautus in het teken van plastic-vrij. Elke week daagden we elkaar uit met een challenge om onze plastic consumptie te verminderen. Deze challenges bouwden we op aan de hand van de stappen uit de zero-waste beweging: refuse, reduce, reuse, recycle.

Refuse, reduce, reuse, recycle
Deze stappen van de zero-waste beweging laten volgordelijkheid zien hoe je je plastic gebruik het meest effectief vermindert.

    1. De meeste impact realiseren we door plastic te weigeren (refuse). Denk aan het weigeren van plastic tasjes, rietjes, wegwerpbekers, freebies etc. Dat heeft het meeste impact.
    2. Als je toch iets koopt, verminder dan het plastic gebruik (reduce). Kies voor een plasticvrij alternatief, zoals shampoobars, een herbruikbare koffiebeker, tassen, luiers etc.
    3. Heb je al plastic producten in huis, of kon je niet om het plastic tasje bij de supermarkt heen? Probeer eens of je deze producten kunt hergebruiken (reuse). Denk bij hergebruik ook aan het laten repareren van iets dat kapot is en het daardoor langer meegaat.
    4. Voor alle producten die je niet kon weigeren, verminderen of hergebruiken kom je bij de laatste stap van de zero-wast beweging: recyclen. Van het plastic afval dat wordt weggegooid in Nederland, wordt 65% goed gescheiden. Ook hierbij is nog veel winst te behalen dus.

En hoe is dat nou, zo’n plastic-vrij dieet?
Aan de hand van deze stappen stond iedere week dus in het teken van een andere manier van het verminderen van plastic gebruik. In de eerste week (refuse) lukte het ons om in een week ruim 100 plastics te weigeren in de supermarkt. Dat was niet altijd eenvoudig. De ene supermarkt is een grotere uitdaging dan de ander. Een komkommer zonder plastic? Niet overal. Brood zonder plasticzak? Dat koste ook wel even zoeken. Collega Larissa bakte zelfs haar eigen brood in haar broodbakmachine thuis. Maar koploper is collega Saskia met de wasbare luiers, dat zette echt zoden aan de dijk!

In de tweede week ging de focus op het vervangen van producten door een plasticvrij alternatief. Collega Lieke verving haar pannen door pannen zonder anti-aanbak laag. Bespaart niet zozeer plastic, maar wel vergelijkbare slecht afbreekbare stoffen. De hervulbare koffie-to-go beker en de waterfles kwamen ook veel voorbij deze week. En Liesbeth ging voor de mondspoelwatertabletten in glazen pot in plaats van plastic fles. Ook een goed idee!

Hergebruik van plastic stond centraal in week 3 (reuse). Want ook door hergebruik voorkom je het gebruik van plastic. Welke producten kunnen we een tweede leven geven? Een vermaakt kledingstuk, een gerepareerde telefoon, een afgeknipte plasticfles als plantenbak. Voor Inge een goed moment om een tas kinderspeelgoed naar de kringloopwinkel te brengen!

De vierde en laatste stap van de zero-waste beweging is: recyclen. Van het plastic afval dat wordt weggegooid in Nederland, wordt 65% goed gescheiden. Ook hierbij is nog veel winst te behalen. In de vierde en laatste week deelden we tips over hoe je het best afval kan scheiden.

Daag jezelf uit!
Nieuwsgierig geworden en wil je zelf ook op plastic-dieet? Ga zelf de vier challenges aan!

    • Challenge #1: REFUSE. Weiger deze week zoveel mogelijk plastic als je in de supermarkt bent.
    • Challenge #2: REDUCE. Vervang deze week 1 (verzorgings)product dat plastic bevat, door een plasticvrij alternatief.
    • Challenge #3: REUSE. Geef een afgedankt product een tweede leven.
    • Challenge #4: RECYCLE. Recycle al het plastic afval dat je in huis hebt.

Duurzame bedrijfsvoering

Wil je meer weten over de ambities van Nautus op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen? Kijk dan verder op onze website.

Nautus MVO