24-09-2021

Nacht van de vluchteling

In de nacht van 11 op 12 september 2021 organiseerde Stichting Vluchteling de Nacht van de Vluchteling. Deelnemers liepen die nacht 40 kilometer om geld op te halen voor vluchtelingenhulp wereldwijd. In zes steden in Nederland klonk het startsein rond 0:00 uur. Nauturiaan Eva Morre liep de route in Tilburg. Waarom liep zij mee en hoe heeft ze de nacht ervaren?

Deelname Nacht van de Vluchteling
Stichting Vluchteling organiseert sinds 2010 jaarlijks de Nacht van de Vluchteling om geld op te halen voor hulp aan vluchtelingen wereldwijd. Door mee te lopen wordt er op een positieve manier aandacht besteed aan het onderwerp en laten we zien solidair te zijn met vluchtelingen. Wereldwijd zijn er namelijk ruim 82 miljoen mensen op de vlucht. Mensen die huis en haard hebben moeten verlaten vanwege onveilige situaties in hun thuisland of -regio.

De nacht zelf
Vanwege de coronamaatregelen in het voorjaar, is dit jaar de Nacht van de Vluchteling verplaatst naar september. In alle zes deelnemende steden starten rond 0:00 uur 400 deelnemers. De festiviteiten bij start-, rust- en finishlocaties zijn vanwege coronamaatregelen beperkt.

Ik loop samen met mijn wandelteam 40 kilometer van Tilburg via de Beekse Bergen naar de Belgische grens, en weer terug. De eerste kilometers lopen we door het Tilburgse centrum met veel uitgaanspubliek. We vervolgen onze weg richting de Beekse Bergen en komen na 7,5 kilometer op het eerste rustpunt. De weg brengt ons daarna steeds verder naar het buitengebied en de bossen. De paden zijn niet allemaal verhard en zijn ook zeker niet allemaal verlicht. Gelukkig hebben we goede verlichting bij ons! Vanaf kilometer 27 wordt het fysiek zwaar, maar gelukkig komt dan de zon op. Dat zorgt voor een prachtig uitzicht.

Na bijna tien uur finishen we met pijnlijke benen en flinke wallen. Wat zijn we blij dat we naar ons veilige huis kunnen en ons eigen bed kunnen slapen! Iets waar vluchtelingen niet zeker van zijn als zij hun land ontvluchten. Zij laten hun huis en bezittingen achter om een soms onveilige tocht af te leggen richting onzekerheid.

Besteding
Met behulp van 179 donoren is het ons wandelteam gelukt om 5.544 euro op te halen! In totaal is er dit jaar in de zes steden bijna 1 miljoen euro opgehaald. Wat doet Stichting Vluchteling daar vervolgens mee? Dat lichten zij toe op hun website. Zo verstrekken zij materialen waarmee gezinnen een dak boven hun hoofd hebben en zorgen ze voor medische materialen, voeding en drinkwater.

Wist je bijvoorbeeld dat ze voor 100 euro drie vluchtelingen een jaar lang schoon drinkwater kunnen bieden?

Meer weten?

… over de Nacht van de Vluchteling?

Mail Eva