15-12-2020

Nautus zet volgende stap in virtual reality

Terwijl Nederland in lock-down gaat, openen binnen Nautus deuren naar nieuwe werelden via Virtual Reality. Sinds deze maand organiseert het bedrijf sessies op de Nautus Vrijdag niet langer via Teams of Zoom, maar in virtuele omgevingen. In dit artikel schetst Nauturiaan Peter Verduin (partner en manager bedrijfsvoering) het hoe en waarom van de stap naar een virtuele realiteit.

Online werken
“Bij Nautus werken we eigenlijk al 15 jaar volledig online. Onze adviseurs en projectleiders werken altijd bij onze opdrachtgevers, op ons kantoor of vanuit huis. Het belang om onafhankelijk van tijd en plaats bij applicaties en bestanden te kunnen, is er bij ons altijd al geweest.” aldus Peter Verduin. “Toen medio maart de beperkingen als gevolg van COVID-19 ingingen, konden wij zonder problemen onze dienstverlening continueren. Het was alleen even wennen aan applicaties als Teams en Zoom. Die hadden we al, maar waren nog niet eerder zo intensief gebruikt.”

Nautus Vrijdag
De vrijdag is voor Nautus de belangrijkste dag van de week. Die dag werken de adviseurs en projectleiders van Nautus niet voor opdrachtgevers, maar aan zichzelf. De Nautus Vrijdag is een concept waarin het bedrijf al sinds de start compromisloos investeert. Wekelijks staat de laatste dag van de week in het teken van opleiding, intensieve (individuele) coaching, (collectieve) intervisiesessies, kennisontwikkeling via wekelijkse kennissessies én ontspanning. Op die manier is er op structurele basis tijd, aandacht en stimulans voor (persoonlijke) ontwikkeling, innovatie, het verder verbeteren van de kwaliteit en het onderling persoonlijk contact. Peter Verduin: “De Nautus Vrijdag hebben we dit jaar op een andere manier moeten organiseren. Niet meer fysiek op ons kantoor in Amersfoort, maar voornamelijk online. En hoewel je met allerlei applicaties praktisch veel mogelijk kunt maken, is het toch anders. Daarom zijn we blijven zoeken naar aanvullende middelen, passend bij doel en opzet van de Nautus Vrijdag. En daarbij zijn we met name overtuigd geraakt van de mogelijkheden van Virtual Reality.”

De volgende stap
Met name voor de online kennissessies, de wekelijkse teamoverleggen, bedrijfsbrede sessies en momenten van ontspanning blijken de mogelijkheden in VR een zeer goed alternatief voor en aanvulling op Teams en Zoom. Sinds deze maand is Nautus daarom begonnen om verschillende sessies op de Nautus Vrijdag in virtuele omgevingen te organiseren. “Ja, natuurlijk, het is even wennen voor de meeste mensen. Maar eerlijk is eerlijk, de eerste ervaringen zijn positief. Er wordt zelfs al nagedacht hoe we dit ook kunnen gaan inzetten voor onze opdrachtgevers. We zien allerlei nieuwe mogelijkheden.”

Maar eerst wordt er intern nog even flink geprobeerd en getest. Zoals ook tijdens het jaarlijks Nautus Kerstfeest: niet ergens op een mooie locatie ergens in het land, maar virtueel in een prachtige berglodge.

Wil je meer weten?

Stuur Peter dan een mailtje. Hij vertelt je graag over de ervaringen!

Mail Peter