28-09-2021

Never waste a good crisis

Ik neem je even mee naar anderhalf jaar geleden. 12 maart 2020. De eerste Corona-persconferentie. Voor mij het startsein dat mijn werk de komende anderhalf jaar volledig zou veranderen. Van de een op andere dag moesten we vanuit huis werken. Ik weet nog dat ik destijds bij mijzelf dacht: ‘Hoe ga ik ooit mijn werk volledig op afstand doen?’. Nu, anderhalf jaar later, weten we haast niet beter. Op deze Digi-dinsdag wil ik met je stil staan welke technologische veranderingen de Corona-crisis met zich mee heeft gebracht.

Als iemand twee jaar geleden tegen mij had gezegd dat ik met al mijn collega’s zou kunnen videobellen, dan was ik lachend bij de koffiezetautomaat weggelopen. Want hoewel ik zelf graag alle nieuwe snufjes bij een technologische ontwikkeling wil leren, was mijn omgeving lang niet zo Digi-leergierig. ‘Daar ben ik te oud voor!’ ‘Dat vind ik maar te ingewikkeld.’ ‘Doe jij dat maar, ik snap dat toch niet.’ Een kleine greep uit de zinnen die ik vaak hoorde als we iets met techniek moesten doen.

Maar de coronacrisis heeft laten zien dat iedereen, met de juiste hulp, digi-vaardig genoeg is om mee te gaan met de tijd. Mijn hele omgeving kan een teams-vergadering starten en weet precies hoe het werkt met het opsteken van handen of het aan zetten van de microfoon. Al gaat dat laatste nog wel eens mis. De collega die altijd zei: ‘Ik kan dat niet’, zag ik een meeting organiseren met break-out rooms. En de collega die altijd riep ‘Dat vind ik maar te ingewikkeld’, deelde nu haar scherm om een presentatie met ons te delen. Ik wil niet zeggen dat iedereen opeens de digitale vaardigheden bezit om tot ‘Teams-expert’ of ‘Zoom-koning’ uit geroepen te worden. Maar oefening baart kunst!

En nu staan we (als het goed is) aan het einde van de crisis. De anderhalve-meter-maatregel is afgeschaft en we gaan steeds meer naar kantoor. En hoewel we er toch voor blijven kiezen om ook veel vanuit huis te doen, hervatten we ons oude leven steeds meer. Maar laten we het kind niet met het badwater weg gooien. Laten we onthouden hoe groot de veranderkracht van ons allen in deze moeilijke tijd was. We zijn creatief geweest en hebben elkaar geholpen. Dat moeten we blijven doen!

Dus…wat is de volgende uitdaging waar wij onze tanden in mogen zetten? Eerder schreef ik al over het feit dat gemeente nog veel meer kunnen doen met data. Is dit het goede moment om hier met z’n alle eens in te duiken? Niemand die nu nog kan zeggen: ‘Daar ben ik te oud voor’ of ‘Dat vind ik maar te ingewikkeld’. Met de juiste hulp kan iedereen digi-vaardig worden! Laten we de goede dingen uit deze gekke tijd meenemen! Never waste a good crisis!

Meer weten?

Neem dan contact op met onze Nauturiaan Jelmer.

Mail Jelmer