21-11-2019

Nieuwegeinse mantelzorgers in het zonnetje gezet

Steeds meer mensen in Nederland verlenen mantelzorg. Voor de meeste mensen is het zorgen voor naasten vanzelfsprekend. Om hen te bedanken worden zij jaarlijks in het zonnetje gezet op de Dag van de Mantelzorg. Nauturiaan Roos van der Steijle was op 9 november in Nieuwegein en doet verslag.

Mantelzorg
Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) is mantelzorg alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners zijn meegenomen. Het is hulp die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke hulp’.

Dag van de Mantelzorg in Nieuwegein
Ook in de gemeente Nieuwegein werden op zaterdag 9 november mantelzorgers in het zonnetje gezet. Zo konden ze genieten van stoelmassages, konden ze zich laten opmaken, meedoen aan diverse workshops en waren er proeverijen. De mantelzorgers werden echt in de watten gelegd! Daarnaast had de gemeente ook een verrassing voor elke mantelzorger.

Weten voor wie we werken
Ik ben drie weken geleden gestart met een opdracht bij de gemeente Nieuwegein. Toen er werd gevraagd of ik mee wilde helpen op de Dag van de Mantelzorg twijfelde ik geen moment: natuurlijk! De perfecte manier voor mij om de gemeente en de inwoners beter te leren kennen. En een mooie manier om meer over te leren over de dagelijkse praktijk. Ik heb mooie, indrukwekkende verhalen gehoord en was diep onder de indruk van de inzet van zoveel mensen.

Wat mij nog het meeste opviel was de reactie op de verrassing van de gemeente: ‘Wauw, dat is mooi, hartelijk bedankt!’. Nee lieve mensen, jullie bedankt. Bedankt voor jullie tomeloze inzet voor jullie naasten.

(foto gemaakt door Johan Nebbeling)

Wil je meer weten?

Stuur Roos een mailtje! Ze praat je graag bij.

Mail Roos