Van regelingen, naar een mensgerichte aanpak
Het aanpakken van bestaansonzekerheid vraagt om een meer integrale, mensgerichte aanpak. Met de realisatie van een zeker basisniveau in de kwaliteit van leven als het uitdagende perspectief. Dat is duidelijk een andere benadering dan het bieden van een breed scala aan (vaak financieel ingestoken) compensatieregelingen voor inwoners met een laag inkomen, wat nu veelal de kern is van de aanpak.
Schotten doorbreken
Een voorbeeld van de bredere, meer integrale blik op het vraagstuk zie je terug binnen het het leefgebied wonen (een ‘dak boven je hoofd’). In heel Nederland is behoefte aan nieuwe, onconventionele woonvormen. Voor 80% van de inwoners zijn er voorzieningen via de gemeente of via het Zorgkantoor, maar er zijn ook inwoners die daar niet voor in aanmerking komen. Zij vallen tussen wal en schip.
Breder kijken
In Nederland zijn momenteel ruim 200.000 werkende armen. Zij verdienen onvoldoende om volledig te voorzien in alle levensbehoeften. Bij onverwachte kosten, zoals een kapotte wasmachine, zorgkosten of een huurverhoging, komen zij snel in financiële problemen. Toch krijgen zij vaak niet, of te laat, de ondersteuning die zij nodig hebben. Vaak komt dat doordat deze groep bij veel instanties lang buiten beeld blijft.
Arnhem deed het
Samen met de gemeente Arnhem, Nibud en CBS brachten we de bestaansonzekerheid in de gemeente in beeld en realiseerden we al diverse verbeteringen in de aanpak. Een krachtig startpunt voor nog meer verbeteringen in beleid en uitvoering. Door de gemeente zelf en in samenwerking met partners, lokaal en regionaal!
Innoveren is ook organiseren
Innoveren gaat niet vanzelf. Het kan snel vervallen in een chaotisch, onsamenhangend proces, met teleurstellende uitkomsten. Waarbij de mensen om wie het gaat (de inwoners), en de mensen die het moeten uitvoeren, vaak te weinig bij betrokken zijn. Dat is niet effectief en zonde van ieders inzet. Daarom is het verstandig om innovatie gestructureerd aan te pakken. En bewust te sturen op zowel creativiteit, als op concrete resultaten. En zowel op de inbreng van wetenschappelijke kennis als op inbreng vanuit de werkelijkheid van alledag. Mensgericht innoveren noemen wij dat.
Geef de innovatie in jouw gemeente een kans!
Is bestaans(on)zekerheid een thema waar jouw gemeente ook mee aan de slag wil? En wil je innoveren aan de hand van een effectieve, mensgerichte aanpak? Wil je gebruik maken van de subsidie die hiervoor beschikbaar is? Heb je al een projectidee dat verder uitgewerkt moet worden? Of wil je juist komen tot een idee, samen met jouw samenwerkingsverband? Wij begeleiden je hierbij. Neem dan snel contact met ons op, want de eerste deadline komt er dus al aan (4 februari)!