Wat is BHV nu eigenlijk?
BHV staat voor Bedrijfshulpverlening; de hulp die wordt verleend bij incidenten binnen een bedrijf. Dit kan gaan om een brand, ongevallen of ontruimingen. Een bedrijfshulpverlener (BHV’er) is een werknemer die is opgeleid om deze hulp te bieden. Elke organisatie waar mensen werken of verblijven, moet zorgen voor een adequate BHV.
Jaarlijkse training, theorie en praktijk
Wij houden onze kennis over BHV op peil door jaarlijks gezamenlijk te trainen. Op vrijdag 6 oktober was het zover. We begonnen met de theorie via een e-learning. Na de uitleg, filmpjes en een heuse eindtoets was iedereen klaargestoomd voor de praktijkdag. Onze trainer leidde ons nog eens langs alle stappen die je moet zetten in een noodsituatie. Waar moet je allemaal aan denken, wat is een logische volgorde van de stappen en hoe kun je elkaar helpen als er meerdere BHV’ers bij de noodsituatie aankomen? We hebben daar in alle rust met elkaar over gepraat en afspraken over gemaakt, zodat we in geval van nood kunnen handelen. De trainer verwoordde het duidelijk: “Vandaag leer ik jullie de puntjes op de i, zodat je met de tijd het puntje van de i misschien vergeet, maar het streepje van de i in ieder geval een stevige basis vormt die je wel onthoudt”.
Daarna gingen we aan de slag. We hebben elkaar in de stabiele zijligging gelegd, maar ook op een pop geoefend met reanimeren. Hierbij hebben we geleerd hoe de AED (automatische externe defibrillator) werkt. Erg prettig om eens in alle rust te kunnen kijken naar hoe dat apparaat werkt en hoe hard en snel je moet reanimeren. We oefenden op elkaar met het geven van rugslagen en buikstoten om verstikking te voorkomen. Tot slot gingen we naar buiten om echte brandjes te blussen en te oefenen met het afdekken van een ‘vlam in de pan’. Al met al zeer nuttige informatie! En goed om alvast eens in de praktijk te hebben gedaan, zodat er in geval van nood een bepaalde herkenbaarheid optreedt. Dat geeft vertrouwen bij een noodsituatie waarin elke seconde telt. En Nautus zou Nautus niet zijn, als we niet aan elke Nauturiaan een reanimatietraining aanbieden. Op 8 december kan elke Nauturiaan die dit wil, een AED-training volgen.
Collega's betrekken
Het BHV-team traint jaarlijks en houdt de kennis up-to-date. Maar we vinden het ook belangrijk dat onze collega’s weten wat ze moeten doen in een noodsituatie. Tijdens het Introductieprogramma krijgt elke nieuwe medewerker te horen wat onze verzamelplek is bij een ontruiming, wie de BHV’ers zijn en het verzoek om instructies altijd op te volgen. Daarnaast oefenen we een ontruiming minimaal twee keer per jaar samen met de andere bedrijven in ons verzamelpand. Op die manier raken we ook steeds beter op elkaar ingespeeld. Ook geven we eenmaal per jaar een kennissessie aan collega’s, om het onderwerp ‘veiligheid op de werkvloer’ up-to-date te houden.
Hoe zit het bij jou?
Met gepaste trots zet ik dan ook graag mijn mede-BHV’ers vandaag in de spotlight! En gebruik ik de Dag van de BHV om dit onderwerp ook bij jou onder de aandacht te brengen. Want ben jij je er bewust van hoe de BHV in jouw organisatie is ingericht?