Mijn eerste opdracht
In mijn eerste opdracht bij Nautus werk ik als coördinator verstrekkende subsidies in Hilversum. Ik had wel eens van subsidies gehoord, maar was er nog niet eerder inhoudelijk mee bezig geweest. Eenmaal aan de slag kwam ik er achter dat subsidieverstrekking bol staat van de beginselen die een democratie robuust houden. Want hoe wordt geborgd dat publiek geld doelmatig en doeltreffend wordt besteed? En hoe zorg je ervoor dat de gemeente op basis van gelijkheid en transparantie subsidies verstrekt? Allemaal vragen waar ik met mijn collega’s in Hilversum over nadenk om de juistheid van de subsidieverstrekking te borgen.
Daarnaast is subsidieverstrekking politiek. Niet alleen op landelijk niveau waar de naar schatting 17,5 miljard euro fossiele subsidies (investeringssubsidies in fossiele energie en belastingvoordelen bij – grootschalig – fossiel energieverbruik) recentelijk aanleiding was tot demonstratie. Ook op regionaal niveau speelt het een rol. Het verstrekken van subsidies geeft het gemeentebestuur namelijk de mogelijkheid zich te profileren en nieuwe initiatieven te stimuleren om de gemeente een bepaalde kant op te bewegen.
Van abstracte begrippen naar de praktijk
Mijn eerste maanden laten me zien hoe concreet de werkzaamheden van de gemeenten zijn voor haar inwoners. Abstracte begrippen als evenredigheid, rechtmatigheid en zorgvuldigheid zijn soms moeilijk te vatten maar worden hier praktijk en laten hun waarde zien. Contact met de gemeente is voor veel burgers de meest tastbare plek om in aanraking te komen met deze democratische beginselen. Daarbij is de gemeentelijke dienstverlening een belangrijke verklarende factor voor de tevredenheid met het functioneren van de lokale democratie. Zo werk je bij Nautus direct aan de sociale ondersteuning voor burgers maar schep je indirect ook een breder vertrouwen in de overheid. Ik kijk er enorm naar uit om vanuit verschillende rollen hieraan verder bij te dragen.