Het belang van inzicht
In de context van het sociaal domein zien we een steeds grotere vraag naar het zichtbaar maken van impact. We leven tenslotte in een tijd waarin steeds meer inwoners een beroep doen op zorg en waarin gemeenten de middelen efficiënt moeten verdelen. Daarom des te belangrijker dat we beleid en interventies ontwikkelen die echt iets bijdragen.
Wat is het verschil?
Maar in die wereld van impact gebruiken we veel termen door elkaar. Impact, effect, cliënttevredenheid. Dat zijn toch echt heel andere dingen.
Als ik het heb over impact bedoel ik daarmee ‘de ervaren verandering in het leven van een inwoner dankzij een interventie’. Bij impact ga je uit van een subjectieve beoordeling vanuit de inwoner zelf.
Als we het hebben over effectmetingen doe je het liefst herhaaldelijke metingen over een periode van tijd en vergelijk je tussen verschillende groepen. Die tijd is er vaak niet en het is onethisch om tegen een groep mensen te zeggen dat je hen niet helpt om de effectiviteit van de interventie te toetsen.
En tevredenheid. Het woord zegt het eigenlijk al. Hoe tevreden is een inwoner met de dienstverlening? Ook belangrijk. Maar een inwoner kan enorm tevreden zijn en geen stap verder zijn gekomen. Dat is dan ook niet wenselijk.
Daarom werk ik graag met impact. Het vertelt een hele hoop vanuit het perspectief van de mensen waarvoor je het doet. En dat is zeer waardevol.
De eerste stap van impact
Echter, voordat je in gesprek gaat met die mensen is het belangrijk dat je weet wat je wil weten. De vraag stellen ‘wat is de impact op jouw leven?’ is abstract en ingewikkeld. Dus we maken het kleiner dan dat.
De eerste stap in het meten van impact is het ontwikkelen van je meetinstrument. Daarbij vraag je je af “Welke impact verwacht ik?” en “Waar draagt mijn interventie aan bij?”. Wil je bijvoorbeeld activiteiten organiseren in het buurthuis met als doel dat buurbewoners elkaar beter leren kennen? Dan werk je aan de sociale cohesie in een buurt. Maar vraag het drie verschillende mensen en iedereen geeft je een andere definitie van sociale cohesie. Als mensen al weten wat het betekent. Dus we maken het nog kleiner.
Op basis van (wetenschappelijke) literatuur en gesprekken met professionals geef je betekenis aan deze containerbegrippen. Wat verstaan professionals onder sociale cohesie en wat zien zij hierop veranderen bij de doelgroep? Bijvoorbeeld dat buurtbewoners elkaar beter leren kennen. Of dat ze het gevoel hebben erbij te horen. En dat is al veel concreter en ook meetbaar.
Je vertrekpunt is bepaald
Daarmee heb je een vertrekpunt bepaald op basis waarvan je in gesprek kunt met de doelgroep. Maar hoe je dat methodisch doet, daar neem ik je graag de volgende keer in mee. Blijf ons vooral volgen om meer te leren over de onderzoeksopzet van een impactmeting.