Hoe bieden gemeente regelingen aan?
Als adviseurs van gemeenten buigen wij ons ook over het vraagstuk van armoede. Vanuit onze praktijk bij opdrachtgevers zien we hoe gemeenten het vraagstuk breder aanvliegen. Beleid gaat nog steeds over het type ondersteuning of type regelingen die gemeente bieden, maar misschien nog wel meer over hoe ze dat kunnen aanbieden:
1. De breedte van bestaans(on)zekerheid
Waarbij armoede niet alleen ‘het gebrek aan geld’ is, en oplossingen ook niet alleen in de hoek van inkomensondersteuning worden gezocht. Denk aan economische visies of mobiliteitsvisies waar aandacht is voor de bestaans(on)zekerheid en hoe deze visies en interventies hieraan kunnen bijdragen.
2. De invloed van geldstress
De effecten van langdurige geldstress (chronische stress) zijn groot. Inwoners kunnen moeilijker vooruitplannen of omgaan met tegenslag, waardoor ze vaker sociale uitsluiting en eenzaamheid ervaren. Naast de mentale gevolgen, zien we ook steeds meer fysieke gevolgen. Gemeenten spelen hierin op door hun dienstverlening stress-sensitiever in te richten. Eerder schreven we hier een artikel over: Een sterkere dienstverlening door aandacht voor stress.
3. Het doorbreken van stigma en taboe
Jarenlang speelden er vooroordelen over mensen in armoede. Bijvoorbeeld dat zij lui zijn, niet weten hoe ze met geld omgaan of dat iemand arm is als ze een laag inkomen hebben. Gemeenten zetten zich in op het doorbreken van stigma en taboe door campagnes en stadsdialogen.
Komende donderdag 17 oktober is het dus de wereldwijde Dag tegen Armoede. Movisie organiseert deze hele week een Focusweek Armoede 2024. Centraal staat hoe armoede tegenwoordig een probleem is van iedereen, in plaats van de individu die in armoede leeft. Movisie deelt deze week speciaal haar kennis en opdrachten die raken aan het onderwerp.
En ben je benieuwd naar het artikel dat ik vorig jaar schreef naar aanleiding van Wereld Daklozendag? Dan kun je hier doorklikken.
PS. het was je waarschijnlijk al opgevallen dat ik bestaans(on)zekerheid schrijf. Tim 'S Jongers wees mij daarop. Het zijn de mensen die in armoede leven die juist bestaansonzekerheid ervaren en geen bestaanszekerheid. Dit inzicht heeft mijn kijk verrijkt.