Nautus en valpreventie
Nautus ondersteunt specifiek de gemeenten Oosterhout en Zeist bij het opzetten van de Ketenaanpak Valpreventie.
In Oosterhout wordt, naast diverse beweeginterventies en sportactiviteiten, ook het 'Lekker Leven Festival' georganiseerd. Dit evenement begint met een informatiemarkt waar alle samenwerkende ketenpartners vertegenwoordigd zijn. Daarnaast zijn er diverse sprekers uitgenodigd, waaronder Barbera de Loor, bekend van 'Nederland in Beweging'. Zij motiveert het publiek om letterlijk in beweging te komen en laat zien dat bewegen niet alleen belangrijk is, maar ook veel plezier kan brengen.
In Zeist zetten we op dit moment de verbinding tussen verschillende ketenpartners zo goed mogelijk op. Zo wil de gemeente graag dat het sportaanbod voor 65-plussers zo goed mogelijk aansluit op de beweeginterventies uit de ketenaanpak. De buurtsportcoaches begeleiden dan ouderen die net een Valpreventieve interventie hebben afgerond naar structurele sport of beweging die bij hen past.
Daarnaast werken collega's bij verschillende gemeenten indirect mee aan dit onderwerp via het GALA. Wij dragen graag ons steentje bij aan de ketenaanpak Valpreventie. Zo helpen wij de ouderen in deze gemeenten om gezond, vitaal en zelfstandig te blijven.
De Valpreventieweek
Deze week is het de Valpreventieweek. Dit is dan ook het perfect moment om stil te staan bij de impact van vallen en het harde werk dat wordt geleverd door de volledige keten van gemeente- en zorgprofessionals om ouderen met een verhoogd valrisico te helpen.
En dat is juist nu erg belangrijk, want door de vergrijzing neemt het aantal valincidenten toe. Vallen kan leiden tot ernstig letsel, zoals botbreuken en hersenletsel en kan in sommige gevallen zelf dodelijk zijn. Dit heeft grote gevolgen voor de zelfredzaamheid en de kwaliteit van leven van ouderen. Het legt daarnaast extra druk op de zorg vanwege de hoge kosten van acute zorg, revalidatie en nazorg.
Effectieve valpreventiemaatregelen
De aanpak Valpreventie begint met het opsporen van 65-plussers met een verhoogd valrisico, bijvoorbeeld via huisartsen of speciaal georganiseerde screeningsmomenten. De Rijksoverheid biedt ook een handige online test aan Risicotest voor vallen | VeiligheidNL (testjevalrisico.nl), waarmee mensen zelf hun valrisico kunnen testen. Ouderen met een verhoogd risico kunnen deelnemen aan erkende beweeginterventies die focussen op het verbeteren van spierkracht en balans. Daarnaast is het voor alle ouderen, met of zonder verhoogd valrisico, belangrijk om actief te blijven, zodat valincidenten worden voorkomen en behaalde resultaten van de interventies behouden blijven.