18-08-2022

Opgeven?! Dacht het niet!

Vandaag is het ‘never give up day’. Deze dag staat in het teken van het ontwikkelen van een vastberaden instelling, die ons helpt om doelen te bereiken en uitdagingen te trotseren. Never give up day gaat om het motiveren en inspireren van onszelf en anderen. Maar meer nog dan dat gaat never give up day over het niet opgeven van je normen en waarden, je vrijheid, je dromen en de mensen van wie je houdt.

Voor mij is één vrouw het voorbeeld van iemand die nooit heeft opgegeven en dat is Aletta Jacobs.

Stel je voor
Je groeit op in een land waar vrouwen denken dat ze dom zijn. Ze vinden het heel normaal dat ze niet verder mogen leren dan de basisschool. Onderwijs is niet bedoeld voor vrouwen, is de regel. Maar er is één meisje dat daar anders over denkt. Zij wil dokter worden.

In dit land mogen alleen mannen met een inkomen stemmen. Blijkbaar zijn zij niet dom, integendeel: zij bepalen welke mannen in de regering komen. Vrouwen vinden dat heel gewoon. Maar er is één meisje dat zich afvraagt waarom dat zo is. Waarom zouden vrouwen niet mogen stemmen?

Nederland heeft ongelooflijk veel te danken aan dat ene tegendraadse meisje. Dit was Aletta Jacobs. Door haar ambitie, doorzettingsvermogen en intelligentie heeft Aletta veel betekend voor alle vrouwen in Nederland. Maar dat was zeker niet gemakkelijk …

Het recht om te studeren
Aletta moest vechten voor alles wat nu vanzelfsprekend is. Na veel moeite en smeken kreeg ze les en haalde ze het enig mogelijke diploma voor vrouwen, dat van leerling-apotheker. Ze was toen pas vijftien. Na veel aandringen, en met de hulp van haar vader, mocht ze naar de universiteit. Maar de moeilijke vakken mocht ze niet volgen en de pauze moest ze in haar eentje in een aparte kamer doorbrengen. Ze hield vol. Jaar na jaar moest ze voor alles toestemming vragen en kreeg ze voortdurend nare reacties. Maar ze zette door.

Aletta werd huisarts in 1879. Ze werd gesteund door haar vader en broer. Toen ze een eigen praktijk durfde te openen in Amsterdam, werd ze met de nek aangekeken. Aletta’s collega’s vonden dat ze voor lagere tarieven moest werken en haar activiteiten moest beperken tot “vrouwenzaken”. Vijftien jaar lang verleende ze gratis medische hulp aan arme vrouwen en gaf ze voorlichting over hygiëne, zuigelingenzorg en geboortebeperking. Ze introduceerde een nieuw voorbehoedsmiddel, het pessarium, wat haar zeer kwalijk werd genomen.

Het vrouwenkiesrecht
Na vijfentwintig jaar huisarts te zijn geweest, sprak ze zich in het openbaar uit over het vrouwenkiesrecht. Ze diende een verzoek in om te mogen stemmen, maar dit werd keer op keer afgewezen. Toch bleef ze geloven in haar kunnen en ging ze door, tegen de stroom in. Met lang en hard werken, slaagde ze en doorbrak ze als eerste de barrières. In 1919 kwam eindelijk het actief vrouwenkiesrecht. In 1922, toen Aletta achtenzestig was, mocht ze voor het eerst naar de stembus.

Een steen was verlegd voor toekomstige generaties. Toch was en is er nog veel te doen. In Nederland is er nog steeds geen volledige gelijkheid tussen mannen en vrouwen. En in andere landen en culturen moeten meisjes vechten voor hun deelname aan onderwijs en de samenleving. Totdat het voor iedereen vanzelfsprekend is … Dus NEVER GIVE UP!

Geïnspireerd geraakt door dit artikel? Kijk of jij ook iemand kan inspireren of kan helpen met het behalen van zijn of haar doelen!

Meer weten?

Neem dan contact op met onze Nauturiaan Thirza van de Hoven

Mail Thirza