25-11-2021

Orange the World: internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen.

Tussen 25 november (de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) en 10 december (de internationale mensenrechtendag) wordt zestien dagen lang wereldwijd actiegevoerd tegen geweld tegen vrouwen. Meer dan 90 landen doen jaarlijks mee met de internationale campagne van Orange the World, mogelijk gemaakt door UN Women. De focus van de campagne is bewustwording en preventie van alle vormen van geweld tegen vrouwen.

Geweld tegen vrouwen is vandaag de dag nog een wereldwijd probleem, op zodanig grote schaal dat het door de Verenigde Naties een ‘schaduwpandemie’ genoemd wordt. Wereldwijd krijg één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland betreft dit zelfs 45% van de vrouwen2. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek van Amnesty International dat één op de tien Nederlandse studentes slachtoffer wordt van verkrachting3. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden die het van belang van het onderwerp illustreren.

Jaarlijks doen er meerdere gemeenten en provincies mee aan de campagne. Dit doen ze door de Orange the World-vlag uit te hangen, een gebouw oranje uit te lichten en door in de gemeenteraad en binnen de gemeente extra aandacht te besteden aan het bestrijden van geweldtegen vrouwen. Zo kunnen gemeentes bijdragen aan de bewustwording en daarmee preventie van geweld tegen vrouwen.

Ook individueel kun je op verschillende manieren meedoen aan Orange the World1. Op https://www.orangetheworld.nl/category/wat-kun-jij-doen/ worden verschillende activiteiten genoemd. Je kunt bijvoorbeeld alleen of als team in jouw buurt meewandelen in de Orange Challenge om geld op te halen, gesponsord door vrienden of familie. Op zondag 28 november kun je naar het Westerpark in Amsterdam voor een demonstratie. Op die manier draag je zelf bij aan het verbreken van de stilte rondom geweld!

 

1  https://www.orangetheworld.nl/

2 https://www.orangetheworld.nl/category/nieuws/

3 https://www.ioresearch.nl/actueel/een-op-tien-vrouwelijke-studenten-zonder-instemming-gepenetreerd/

Meer weten?

Stuur dan een mailtje naar Randi. Zij vertelt je er graag meer over.

Mail Randi