Eén pas die korting geeft en waarde toevoegt voor álle Drontenaren

De meeste gemeentelijke passen bieden minima de kans mee te doen aan sport, cultuur en recreatie. Dat is een prima systeem. Toch droomde de gemeente Dronten van een pas die meer biedt. Een pas die het leven van élke Drontenaar iets aangenamer maakt. Op papier een geweldig idee natuurlijk. Maar dan?

De Pas van Dronten moest zorgen voor gebruiksgemak bij de Drontenaren. Het is een simpel middel waarop verschillende voorzieningen samenkomen. En zo inspeelt op concrete behoeften. Tegelijkertijd heeft het realiseren van de pas veel impact op de de gemeente. Om de pas te kunnen lanceren moest een groot netwerk van verschillende partijen in beweging worden gebracht. Een schone taak voor onze Nauturiaan. Zij kreeg de opdracht om de implementatie van de Pas van Dronten als projectleider in goede banen te leiden.

Meerdere voorzieningen op één pas
Veel gemeenten zetten een pas in om minima de kans te geven om mee te doen aan sport, cultuur en recreatie. De Pas van Dronten gaat verder door meerdere voorzieningen samen te brengen. Inwoners met een laag inkomen kunnen met een tegoed op de pas sporten en leuke dingen doen. Mantelzorgers krijgen hun mantelzorgcompliment erop gestort. Daarnaast profiteert iedere inwoner van kortingen en acties. Gemeenteambtenaren hun kerstgratificatie op de pas uitgekeerd. Zo maakt de pas het voor iedereen aantrekkelijk om erop uit te gaan in Dronten en kennis te maken met nieuwe verenigingen en ondernemers.

Je krijgt maar één kans
Een belangrijk onderdeel van een succesvolle implementatie? Het besef dat je als aanbieder van een nieuw product zoals De Pas van Dronten moet zorgen voor een positieve eerste ervaring bij de gebruiker. Je krijgt namelijk maar één kans om het vertrouwen van inwoners en aanbieders te winnen. Het is dan ook van essentieel belang dat de technische systemen aan de ‘achterkant’ van de pas foutloos werken, dat vragen van gebruikers snel en helder worden beantwoord en dat het aanbod aansluit op hun behoeften en interesses. Dit lukt alleen door goede afstemming met iedereen die een rol speelt bij de uitvoering van de pas.

Het gevolg was een intensief traject. Waarin rekening is gehouden met alle betrokkenen en hun wensen en eisen. Zo stond voor de inwoner de gebruiksvriendelijkheid voorop. De aanbieders wilden vooral zo weinig mogelijk administratie. Voor de applicatiebeheerders was de informatieveiligheid en privacy van groot belang. Juristen hielden tot slot in het oog of alle ideeën pasten binnen de regelgeving. Dit alles moest zorgvuldig worden uitgewerkt, terwijl het college en de raad het proces nauwlettend volgden en de pas zo snel mogelijk wilden lanceren. Kortom, de ideale werksituatie voor een Nauturiaan.

Met stevige pas naar een succesvolle introductie
‘De uitvoering van de Pas van Dronten loopt door dwars door verschillende onderdelen van de gemeentelijke organisatie heen. Van maatschappelijke ontwikkeling, tot economie en van de uitvoering Wmo tot communicatie, applicatiebeheer en burgerzaken. Daarnaast zijn er meer dan honderd deelnemende aanbieders bij de Pas van Dronten betrokken. Om alles gesmeerd te laten lopen besprak ik tijdens de implementatie met ieder van hen wat de komst van de pas voor ze betekende: Welke taken kwamen erbij? En hoe zijn die het best uitvoerbaar? Wat heb je daarvoor nodig van een ander? Door alle uitvoerders te betrekken maakte ik hen mede-eigenaar van het project. Zij kregen de ruimte om aan te geven wat belangrijk was. Bovendien kwamen knelpunten zo snel aan het licht. En kwamen we niet direct uit? Dan zette ik iedereen bij elkaar aan tafel en dachten we samen na over een oplossing.’ Projectleider Nautus.

Klantgericht werken

De gemeente Dronten heeft echt iets bijzonders neergezet met de pas. Het is een mooi voorbeeld van hoe gemeenten de dienstverlening aan inwoners aantrekkelijker en beter kunnen maken.

Meer weten over dit project?

Kosha Schipper vertelt je er graag meer over.

Neem contact op met Kosha

Relevante projecten

Rijswijkse schuldenaanpak voor jongeren

18 jaar oud worden, dat betekent nogal wat. Vanaf 18...

Wat betekent de Spreidingswet voor gemeenten?

De Eerste Kamer stemde op 23 januari 2024 in met...

MidzomerMokum zorgt voor continuïteit en talentontwikkeling

Maandagmorgen, 4 september. Na zes weken zomervakantie stromen de Amsterdamse...

Vergroot het bereik en de impact van de Arnhemse inkomensregelingen

De gemeente Arnhem wilde versterking; de lokale inkomensregelingen hadden een...
Terug naar alle projecten