Grip op geld en prestaties in Huizen

Het transformeren van het Sociaal Domein binnen gemeenteland is sinds 2015 een actueel en geliefd onderwerp waarover veel gemeenten spreken. Het gedeelde uitgangspunt is hier in lijn met de decentralisatiegedachte om in eerste instantie een groter beroep te doen op het eigen netwerk van de inwoner, voordat er een voorziening wordt ingezet.

De gemeente Huizen denkt hier niet alleen over na. Maar wil de beweging echt vormgeven én kunnen volgen. De bestuurlijke informatievoorziening is dan ook veel meer toegespitst op deze transformatiegedachte. En geeft het bestuur twee keer per jaar inzicht op de door henzelf gewenste relevante indicatoren. Daarnaast is de gemeente Huizen ervan overtuigd dat de traditionele wijze van verantwoording afleggen door zorginstellingen niet per definitie de meest effectieve is.

Een infographic zegt meer dan duizend woorden
Daarom is er een infographic ontwikkeld die in één oogopslag inzicht geeft in de belangrijkste ontwikkelingen. En is er ingezet op de communicatievorm ‘storytelling’. Dit betekent dat de focus niet alleen ligt op de ‘harde’ cijfers. Maar vooral ook op de ervaringen van mensen achter de cijfers. Zowel professionals als inwoners die gebruikmaken van voorzieningen. Hoe kijkt de professional aan tegen de ontwikkeling binnen zijn of haar vakgebied? Wat betekent dit voor de dienstverlening? Welke ervaringen heeft de professional met de gemeente en waar liggen verbeterpunten? Maar ook de ervaringen van inwoners met een zorgvraag geven een goed beeld van de situatie: krijgt de inwoner de zorg die hij of zij nodig heeft? Wat gaat goed in de dienstverlening en wat moet beter?

De succesfactoren van dit traject:

  • Een gedragen analyse van de huidige situatie en een eensgezinde opvatting over de uitdaging waarvoor de gemeente staat.
  • Een nauwe samenwerking tussen management, beleid en financiën.
  • Een betrokken en goed benaderbare opdrachtgever en ambtelijke organisatie.
  • Een goede interne samenwerking tussen de betrokken Nautus-adviseurs.

Meer nieuws

Vitaliteitsweek bij Nautus

Deze week is het de Nationale Vitaliteitsweek. Een mooi moment...

Nautus-adviseur Rosalie geeft JINC-coaching

Naast bliksemstages en de sollicitatietrainingen van JINC biedt Nautus nu...

Tweede editie van Nautus doet!

Op 8 september was het geen advieswerk maar vrijwilligerswerk. Net...

Geen auto maar ov, het lukt daarmee!

Op 1 januari 2023 leverde ik mijn auto in. In...
Lees meer