Nautus Streetview

Het Haagse Jongeren Perspectief Fonds

Veel jongeren met problematische schulden vallen in Nederland tussen wal en schip. Voor een regulier schuldhulptraject komen zij vaak niet in aanmerking door de aard en hoogte van het inkomen. Het Schuldenlab070 heeft een integrale aanpak ontwikkeld om jongeren met problematische schulden op maat te helpen en ze weer perspectief te bieden op een financieel gezonde toekomst. Projectleider Larissa Jongenelen sprak voor de rubriek Streetview met Wesley. Hij is één van de jongeren die door het Jongeren Perspectief Fonds is geholpen.

Met het Jongeren Perspectief Fonds (JPF) wil het Schuldenlab070 voorkomen dat jongeren met schulden verder afglijden in de samenleving. Binnen het Jongeren Perspectief Fonds worden jongeren daarom schuldenzorgvrij gemaakt en wordt er gelijktijdig integrale begeleiding aangeboden op verschillende leefgebieden.

Hoe ben je in aanraking gekomen met het Jongeren Perspectief Fonds?
“Vanaf mijn 19de ben ik dakloos geworden, mijn moeder en stiefvader hadden mij na een uit de hand gelopen conflict uit huis gezet. Ik zwierf een aantal jaren door de straten van Den Haag, zo sliep ik in verschillende portieken en heb ik een tijd in een verlaten trappenhuis ‘gewoond’. Doordat ik op straat leefde kon ik geen baan krijgen en ben ik in de schulden gekomen. Uiteindelijk is mijn schuldenlast opgelopen tot zestien duizend euro. Veel hulpverleners met wie ik in aanraking ben gekomen wisten niet hoe ze mij moesten helpen, voor mijn gevoel keek niemand naar mij om. Hierdoor heb ik ze ook een periode geweerd, ik wilde niks meer met ze te maken hebben. Toen ik na een tijdje weer in beeld kwam bij het daklozenloket hebben zij mij doorverwezen naar het Jongeren Perspectief Fonds.”

Het Jongeren Perspectief Fonds heeft mij geholpen met het feit dat ze daar echt resultaten behaalden.
Wesley

Hoe heeft het Jongeren Perspectief Fonds jou geholpen?
“Het Jongeren Perspectief Fonds heeft mij geholpen met het feit dat ze daar echt resultaten behaalden. Ik zag de vooruitgang die ik boekte op zowel de korte als de lange termijn. Zo hebben ze mijn schulden gesaneerd en ervoor gezegd dat ik van de straat af ben, ik heb nu een eigen woninkje. Het Jongeren Perspectief Fonds voegt daden bij hun woorden. ”

Wat is na het afronden van deze periode jouw grote droom?
“Mijn grote droom is om een baan te vinden waar ik mijn toekomstige gezin mee kan onderhouden. Gewoon huisje, boompje, beestje zoals ieder ander mens.”

Wat wil je meegeven aan andere jongeren in deze situatie?
“Vraag tijdig om hulp en wantrouw niet alle hulpverleners. Mijn trajectbegeleider bij het Jongeren Perspectief Fonds, ‘‘Meneer Michael’’, ben ik dankbaar omdat hij mij het zetje in de goede richting heeft gegeven.”

Wie is Wesley?
De 27-jarige Wesley is geboren en opgegroeid in Den Haag en heeft van 2017 tot 2019 deelgenomen aan het Jongeren Perspectief Fonds. Hij doet nu een leerwerk traject bij Parnassia om zo de uiteindelijke stap te kunnen zetten naar een betaalde baan.

Meer weten over het JPF?
Lees dan het eerder verschenen artikel over het Jongeren Perspectief Fonds in de rubriek Zo kan het ook!. Of neem even contact op met Larissa.

Meer weten over het JPF?

Stuur Larissa Jongenelen een mailtje en ze vertelt je er alles over!

Mail Larissa