17-10-2023

Samen tegen geldzorgen

Bij mijn opdracht bij de gemeente Venlo heb ik de eer om samen met medewerkers van de gemeente Venlo en mijn collega collega Lidewij ter Hofstede van 15 tot en 20 oktober 2023 een bijzonder evenement te organiseren: de Week tegen de Geldzorgen. Deze week is een initiatief om aandacht te vragen voor geldzorgen en de bestaande regelingen te promoten om inwoners met financiële problemen te ondersteunen.

Dag tegen de Armoede
Deze week valt samen met de Dag tegen de Armoede op 17 oktober. Een belangrijke dag waarop we stilstaan bij de uitdagingen waar mensen met geldzorgen voor staan. Maar deze week gaat niet alleen over bewustwording. Het is ook een tijd van actie, en samenwerking. We zien dat juist het laatste anderhalf jaar geldzorgen een breed maatschappelijk probleem is geworden. Daarom organiseren de gemeente en andere samenwerkingspartners tijdens deze week meerdere bijeenkomsten en activiteiten. Deze evenementen zijn bedoeld om mensen bewust te maken van het probleem, maar ook om oplossingen en ondersteuning te bieden.

Kracht in samenwerking
Het thema van dit jaar is ‘samenwerking’. We kozen dit thema omdat we geloven dat inwoners het beste geholpen zijn als organisaties elkaar weten te vinden, doorverwijzen en aanvullen. We benadrukken het belang van samenwerking tussen organisaties om effectieve hulp te bieden aan mensen met geldzorgen. Een van de hoogtepunten van deze week is de bijeenkomst voor de vrijwilligers in het samenwerkingsverband: de Alliantie Vrijwillige Schuldhulp (AVS). Dit is een samenwerkingsverband van organisaties in de schuldhulpverlening. Dankzij deze samenwerking spelen we in Venlo nog beter in op de behoeften van mensen met geldzorgen.

Samen maken we een verschil!
Een belangrijk onderdeel van de Week tegen de Geldzorgen is het bereiken van de mensen die getroffen worden door geldzorgen. Daarom zetten we in op een social mediacampagne. Ons doel is dat mensen met geldzorgen hulp zoeken en bij de juiste plek terecht komen. Samen maken we een verschil helpen we mensen hun geldzorgen aan te pakken!

Meer weten?

Stuur dan Nauturiaan Otto Zürcher een e-mail en hij vertelt je meer over zijn opdracht in Venlo.

Mail Otto