03-12-2021

Van consulent naar adviseur

Vaak stond ik met mijn handen in het haar: waarom is er niks geregeld voor mensen zoals mijn kandidaat? Waarom is het proces niet gemakkelijker ingericht voor mijn kandidaten?

Ik vind het geweldig om mensen te helpen. Daarom werd ik consulent. In deze functie kan je echt iets betekenen voor het leven van je kandidaat en diens gezin. Dat maakt het zeer dankbaar werk. Ik hielp kandidaten om zelfredzaam te worden, om hun eigen talenten te ontdekken, en om hun plek te vinden in onze maatschappij.

Maar het lukte niet altijd. Soms valt een kandidaat net tussen wal en schip. De gevolgen kunnen desastreus zijn. Je kandidaat kan zijn werk verliezen, zijn huis, zijn familie. Of zijn gevoel dat hij als mens gezien wordt. Hij voelt zich behandeld als nummer, als een kostenpost voor de gemeente. En dan barst je kandidaat opeens in huilen uit tegenover je. Je voelt de pure machteloosheid en dat raakt je. Als consulent doe je er alles aan om het leven beter te maken voor je kandidaat, maar er zijn veel zaken waar je geen invloed op hebt.

Daarom ben ik begonnen als adviseur bij Nautus. Om de gemeentelijke processen en regelingen voor kwetsbare burgers te verbeteren. Toen ik begon kreeg ik dan ook direct een opdracht waarmee ik kandidaten van een arbeidsmarktregio kon helpen. Ik ben betrokken bij de projecten die worden ontwikkeld om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden naar werk. Projecten die ik eerst uitvoerde, en nu help te ontwikkelen en evalueren. De frustratie die ik voelde als consulent is omgeslagen naar een voldaan gevoel, omdat ik weet dat ik de situatie voor deze mensen beter kan maken. En ik weet dat al mijn collega’s dat ook elke dag doen.

Naast dit soort uitdagende opdrachten, leer ik veel van mijn collega’s bij Nautus. Waar ik na mijn ervaring als consulent soms geneigd ben om in de uitvoering te schieten, heb ik bij Nautus veel intelligente, kritische en weldoordachte collega’s rondlopen die mij uitdagen om dieper te graven. Diezelfde collega’s dagen mij op de vrijdagen uit om mijn kennis over het sociaal domein te verbreden. Maar ook om nog een borrelhapje te nemen!

Soms denk ik terug aan de kandidaten die ik heb geholpen in mijn tijd als consulent. Ik vraag me af of zij geholpen zouden zijn met hetgeen waar ik mee bezig ben. Dit helpt mij om het doel goed voor ogen te houden. Zij zijn waar ik het voor doe. En ik ben blij dat Nautus mij daartoe in staat stelt.

Stuur Eveline een mailtje.

… als je meer wilt weten over haar eerste ervaringen bij Nautus.

Mail Eveline