01-12-2022

Van rups naar vlinder: hoe het is om na je stage als adviseur aan de slag te gaan

Normaalgesproken schrijf je bij Nautus na je proeftijd een artikel om jezelf voor te stellen. Om te vertellen over je eerste ervaringen zowel bij je eerste opdrachten als met de organisatie. Maar mijn verhaal bij Nautus begon als stagiaire. Dan ziet zo’n eerste periode er natuurlijk anders uit! De meeste mensen kennen mij nu wel, en mijn eerste opdracht is alweer zeven maanden geleden. Daarom ben ik op zoek gegaan naar de overeenkomsten en de verschillen tussen mijn tijd als stagiaire, en mijn proeftijd als junior adviseur bij Nautus.

Mijn stagetijd bij Nautus
Mijn stageperiode bij Nautus begon op 1 februari. Ik had nog geen werkervaring dus dit vond ik behoorlijk spannend! De dag begon al goed, want ik kon de ingang van het gebouw niet vinden waardoor ik tien minuten te laat was. Gelukkig kan dat de beste overkomen. Ik kreeg een warm welkom van vele collega’s en na een gezellige lunch waren alle zenuwen als sneeuw voor de zon verdwenen.

Tijdens mijn stage schreef ik drie dagen per week aan mijn scriptie, waardoor er twee dagen overbleven om te ontdekken wat een adviseur nou precies doet. Ik heb hiervoor veel gesprekken gevoerd met collega’s. Ik kreeg de mogelijkheid om een aantal collega’s te ondersteunen met het schrijven van stukken of het maken van notulen bij een overleg. Ik had ook een eigen opdracht in Zeist, waarbij ik de financieel adviseur van Nautus ondersteunde bij het vormgeven van werksessies aan de hand van Design Thinking. Iets wat ik had geleerd op de universiteit, maar hij nog nooit van had gehoord!

Toen mijn zes maanden durende stage ten einde kwam en ik mijn masterdiploma had gehaald, wilde ik graag bij Nautus blijven. Ik vond de werkzaamheden erg leuk en Nautus nog veel leuker! Mijn eerste ‘grote mensenbaan’ werd hiermee een feit en het voelde als een rups die als een vlinder uit zijn cocon is gekropen.

Junior adviseur bij Nautus
In tegenstelling tot mijn eerste dag in februari, was ik in september heel relaxed. Ik kende natuurlijk iedereen al en wist al ongeveer wat mij te wachten stond. Althans, dat dacht ik.

Junior adviseur zijn is toch wel anders dan stagiaire. In plaats van één of twee dagen in de week, ben ik ineens 36 uur in de week aan de bak als adviseur. Ook was ik tijdens mijn stage veel op kantoor en zit ik nu ineens twee of drie keer per week een uur in de auto naar de gemeente waar ik een opdracht heb! Dat was toch wel even wennen. Ook had ik als stagiaire kleine taken bij meerdere opdrachten. Nu heb ik twee vaste opdrachten en een stuk meer verantwoordelijkheid. Best spannend, maar ik vind die uitdaging juist leuk!

Niet alles is veranderd. Tijdens mijn stage werkte ik intensief samen met collega’s op hun opdrachten. Dit is nog steeds zo, beide opdrachten doe ik samen met een collega, waarbij ik veel ondersteunende taken vervul. Erg gezellig en altijd een bekend gezicht! En natuurlijk de Nautus-vrijdag. De leukste dag van de werkweek, waarvan ik blij ben dat ik er na mijn stageperiode nog geen afstand van hoefde te doen. Ook mijn team, waarmee we op vrijdag de week bespreken en elkaar helpen ontwikkelen, bleef hetzelfde. Erg fijn, want ik voelde me hier al vertrouwd en durfde gelijk alles te delen.

Is het nu wezenlijk anders?
Tuurlijk. Een verschil is er zeker. De ervaring om van stagiaire naar junior adviseur te gaan is anders dan die voor mijn andere junior collega’s die hier zonder stageperiode zijn gestart. Ik wist beter welk soort opdrachten mij te wachten stonden, welke uitdagingen hierbij kwamen kijken, hoe collega’s binnen Nautus met elkaar omgaan en waar ik heen kon met mijn vragen. Toch zijn er meer overeenkomsten dan verschillen want we moeten het vak allemaal nog leren, maken hierbij gebruik van de kennis en ervaring van collega’s en natuurlijk ook van elkaar! Ik ben in ieder geval blij dat ik het aanloopje van rups naar vlinder heb gehad.

Meer weten?

Neem dan contact op met onze Nauturiaan Myrthe Kouwenhoven.

Mail Myrthe