14-06-2022

Waarom jouw bloed nodiger is dan ooit

Bij Nautus vinden we het belangrijk om een bijdrage te leveren aan sociale vraagstukken, ook als de opgave ons werk niet direct raakt. In dit artikel sta ik stil bij zo’n opgave: het belang van bloeddonorschap. Vandaag op Wereldbloeddonordag zetten we bestaande bloeddonors in het zonnetje en moedigen we potentiële bloeddonors aan om zich aan te melden voor bloeddonatie. 

14 juni is niet zomaar Wereldbloeddonordag. Het is vandaag de verjaardag van Karl Landsteiner. Gaat er bij die naam een belletje bij je rinkelen? Bij mij in ieder geval niet, terwijl Landsteiner’s werk dagelijks talloze levens redt. Hij ontdekte in het begin van de 20e eeuw de werking van bloedgroepen, waardoor de uitwisseling van bloed tussen mensen mogelijk werd. Door deze uitvinding kan al een halve liter van jouw bloed van onschatbare waarde voor een ander zijn.

De noodzaak van Wereldbloeddonordag
Hoewel bloeddonorschap heel belangrijk is, toont onderzoek van bloedbank Sanquin aan dat 74% van de donoren zelden tot nooit spreekt over het feit dat zij bloed doneren. De voornaamste reden hiervoor is dat donoren vaak bescheiden zijn over hun bijdrage. Zij hoeven geen beloning of extra aandacht. Dit toont de intrinsieke motivatie van donoren, maar draagt helaas niet bij aan bekendheid over en noodzaak van het bloeddonorschap.

Bloeddonatie redt levens
Waarschijnlijk vraag je je nu af: wat gebeurt er dan met al dat bloed? Karl Landsteiner’s ontdekking heeft ervoor gezorgd dat miljoenen mensen een ziekte of ongeluk hebben overleefd. Hoe zit dat? Wanneer je bloed doneert, dan maak je een bloedtransfusie mogelijk. Artsen gebruiken rode bloedcellen, witte bloedcellen, bloedplasma en bloedplaatjes voor transfusies die vaak levensreddend zijn. Daarnaast zijn de bestanddelen uit bloed cruciaal voor het diagnosticeren van ziektes en voor de verwerking levensverlengende en levensreddende geneesmiddelen. Kortom, ieder onderdeel van jouw bloed is van waarde voor de gezondheid van anderen op korte en lange termijn.

Toenemende vraag naar bloed en afnemend aantal donoren
Doordat we allemaal steeds ouder worden zal de vraag naar bloed tot in ieder geval 2040 verder toenemen. Al jarenlang doneren tussen de 300.000 en 400.000 Nederlanders periodiek bloed bij de bloedbank. Dit zal op termijn onvoldoende zijn. De vergrijzing zorgt er ook voor dat grote groep bestaande donoren straks niet meer mag doneren: de maximumleeftijd voor bloeddonatie is namelijk 70 jaar. Gevolg hiervan is dat een tekort aan bloed, plasma en bloedplaatjes dreigt. Des te belangrijker dat nieuwe mensen zich aanmelden voor het doneren van bloed of bloedplasma!

Waar kan ik mij aanmelden?
Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geraakt om bloeddonor te worden? Dat is heel gemakkelijk en vrijblijvend. Zelf doneer ik regelmatig mijn bloed(plasma) bij bloedbank Sanquin. Ik maak een afspraak wanneer het mij uitkomt. Via deze link kun je je in vijf eenvoudige stappen eenvoudig online aanmelden voor de eerste afspraak. Je bent van harte welkom!

Foto ©Sanquin

Meer weten?

Neem dan contact op met onze Nauturiaan David Wolf.