17-11-2023
Week van de werkstress: Omgaan met werkstress
Van 13 tot en met 17 november 2023 was het de Week van de Werkstress. Een week die gericht is op werkplezier, preventie en ontwikkeling. En waarin extra aandacht is voor de mentale gezondheid van werknemers. Ook Nautus stond deze week stil bij werkstress.
De gevolgen van werkstress
Iedereen ervaart wel eens stress. Wanneer dit gezonde spanning of een korte periode van stress is, kan dit niet zo’n kwaad. Het kan zelfs nét dat extra zetje zijn om je werk op tijd op te leveren of naar een niveau hoger te tillen. Maar wat als het geen gezonde spanning meer is? Of als stress aanhoudt? Dan kan stress leiden tot psychische en lichamelijke klachten. Denk hierbij aan vermoeidheid, hoofdpijn, een opgejaagd gevoel en somberheid (Bron: Wij zijn MIND). Genoeg reden om stress zoveel mogelijk te voorkomen én in actie te komen zodra je stress ervaart.
Motiveren, inspireren en bewustwording
Binnen Nautus deelden we deze week tips voor het omgaan met werkstress met elkaar. Het doel hiervan was om elkaar te motiveren en inspireren om stress te voorkomen en in actie te komen bij stress. Ook was het doel ook om bewustwording te creëren. Door te laten zien dat iedereen wel eens werkstress ervaart. Óók die collega waarvan je het niet verwacht.
Tips voor het omgaan met werkstress
We vinden het belangrijk om ook anderen te motiveren en inspireren. Daarom delen we een aantal van onze tips voor het omgaan met werkstress in dit artikel. Dit zijn:
Tip 1. Praat erover en vraag om hulp.
Uiteindelijk staan we er nooit alleen voor. Praat over werkstress met collega’s, vrienden en familie. En vraag hen om hulp. Dit maakt het mogelijk om samen naar een oplossing toe te werken.
Tip 2. Zet persoonlijke energiebronnen tegenover werkstress.
Stress maakt dat je jezelf kan verliezen in die lange to do-lijst of volgeplande agenda. En minder aandacht geeft aan jouw energiebronnen. Zoals voldoende slaap, tijd doorbrengen met familie of vrienden, gezond eten en bewegen. Dat is zonde, want juist dan heb je deze energiebronnen hard nodig. Zorg er dus voor dat je aandacht blijft houden voor wat jou energie geeft.
Tip 3. Maak afspraken over het gewenste eindresultaat.
Het gevoel dat je niet kan voldoen aan eisen en verwachtingen zorgt voor een hoge werkdruk. En uiteindelijk: werkstress. Daarom is het waardevol om na te gaan of je eigen eisen en verwachtingen, overeenkomen met die van de ander. Wie weet zijn de eisen en verwachtingen van de ander een stuk haalbaarder dan gedacht.
Tip 4. Neem de tijd om de plannen en organiseren.
Een opgeruimde werkomgeving, zorgt voor een opgeruimd hoofd. Organiseer daarom je agenda, planning, mailbox en werkplek. Dit vermindert prikkels. Ook zorgt het ervoor dat je eerder inzicht hebt in wanneer je agenda of to do-lijst te vol raakt. Dit maakt het mogelijk om eerder actie te ondernemen.
Misschien vind jij jouw tip hier wel tussen op jij jij een andere tip. Ons advies? Deel die tip en wie weet, helpt het de anderen om de werkstress te verminderen.
Meer weten? Kijk op Week van de Werkstress.
Meer weten?
Stuur Danique Huffels een mailtje. Zij is onze vitaliteitscoach bij Nautus en vertelt je er graag meer over.