11-10-2021

Welkom bij Nautus!

Met die spreuk begint een eerste werkdag bij Nautus. Op 1 oktober hebben wij vijf nieuwe collega’s mogen verwelkomen. Als HR Adviseur van Nautus neem ik je graag mee voor een kijkje achter de schermen.

De eerste bijeenkomst op je eerste werkdag bij Nautus heet ‘Welkom bij Nautus!’. Dit is natuurlijk niet voor niets: we zijn blij dat je bij ons komt werken. Vaak gaat hier een proces aan vooraf waarin je minimaal twee sollicitatiegesprekken en een assessment goed bent doorgekomen. Als de lichten op groen springen, volgt nog een arbeidsvoorwaardengesprek, waarin wij je graag wegwijs maken in het pakket dat Nautus te bieden heeft.

Vaak duurt het daarna nog een tot twee maanden voor je daadwerkelijk bij ons begint, maar in die periode hoor je veel van ons. Mijn collega’s van Bedrijfsvoering vragen je het hemd van het lijf als het gaat om je gegevens, het aanvragen van een VOG en een persoonlijke tekst voor op de website, maar ook je fotoshoot wordt ingepland. Als de datum van je eerste werkdag nadert, ontvang je van mij een e-mail met het programma van je eerste werkdag.

Introductieprogramma
We hebben een Introductieprogramma ontwikkeld, omdat we veel informatie over ons bedrijf willen delen. Om dit op een gestructureerde manier te laten verlopen, is een aantal bijeenkomsten gepland op de eerste dag. Andere bijeenkomsten plannen we juist later in je eerste maand. Op die manier hopen we bij te dragen aan een ‘zachte landing’ in de Nautus-wereld.

Nieuwe medewerkers worden gekoppeld aan een buddy, die jou intern wegwijs maakt. Op de eerste dag maak je meteen kennis met heel veel mensen en dus met heel veel gezichten en namen. Als je die van je buddy maar onthoudt, dan komt alles goed…

Naast de kennismaking met diverse collega’s en de organisatie ontvang je ook nog eens alle materialen die je nodig hebt om je werk bij Nautus uit te voeren. Voor veel mensen is het toch wennen om ineens een telefoon, laptop én (thuiswerk)bureaustoel in ontvangst te nemen. Voeg hier een leaseauto aan toe en je begrijpt dat het best overweldigend kan zijn. Vandaar dat we hier de tijd voor nemen.

Zo’n eerste dag staat echt in het teken van ‘wie/wat/waar/hoe’. Maar ook verderop in je eerste maand heb je nog diverse bijeenkomsten om je verder wegwijs te maken in onze systemen en werkwijze. In je eerste jaar bij Nautus is er ruimte voor een aantal basisopleidingen, die wij aan elke Nauturiaan aanbieden. Dit zijn opleidingen in het kader van schrijfvaardigheden en projectmatig werken.

Wat ging goed en wat kan beter?
Dat is een vaak gestelde vraag binnen Nautus. Wij gaan graag met elkaar in gesprek om te kijken waar verbeteringen in aangebracht kunnen worden. Na honderd Nautus-dagen heb je met mij een gesprek over het sollicitatieproces en je eerste periode.

Welk beeld had je van ons, wat is daarvan uitgekomen, wat verliep goed, waar liep je tegenaan? En met oog op de toekomst: je hebt dan honderd dagen achter de rug. Hoe zie jij je eigen toekomst bij Nautus? Waar liggen je behoeftes op dit moment en weet je nu, na honderd dagen, je weg te vinden in de organisatie? Voor mij als HR Adviseur is dat waardevolle informatie om van te leren en om mee te nemen bij een volgende sollicitatieronde.